Bergensk guttetur i 1668

Har du vært på guttetur til Europa? Backpacker? Interrail? For over 350 år siden gjorde to unge bergensere det samme. De litt mer velstående bergenserne dro på en dannelsesreise til Roma, og skrev ned alt de opplevde. Boken om denne dannelsesreisen finnes i ett eksemplar – på Manuskript og librarsamlingen ved UB i Bergen.

Du kan bla i hele boken her: http://marcus.uib.no/instance/journey…

De to var brødrene Jonas og Hans Schmidt. Hans Scmidt blir også kalt Hans Hansen, Hans Hansen Lillienskiold Schmidt og Johannes Lillienskiold. Universitetsbibliotekar Bjørn Bagge forteller.

YouTube player

Et av mine favorittmanuskript på UB er et manuskript som handler om en reise. Det er en dannelsesreise som to brødre gjør. Hans Schmidt blir senere adlet. De reiser på en dannelsesreise fra Bergen. De reiser nedover Europa, innom København og immatrikulerer seg, reiser innom tyske universiteter før endestoppet som er Roma. På den tiden reiste man nedover og «lå» ved universitetene, som det het. Og fikk med seg kunnskap. Det var en del av den oppdragelsen som bedre manns barn hadde på den tiden. Dette spesielle dokumentet som vi har liggende her,er første del av hans reisedagbok. Han skrev sine notater når han var på tur, på 1600-tallet.På sine eldre dager, på begynnelsen av 1690-årene,så satte han seg ned og skrev ut denne reisedagboken. Utseendet er ikke spesielt lekkert, men når vi blar inn så ser vi at det er en aldeles nydelig håndskrift. Johannes Lillienskiold het han på fint. Hans Hansen het han egentlig. Selve reisen begynner her. Han forteller: Anno 1668, den 27. januarian gikk reisen fra Bergen. Kom til Alverstrømmen, en mil. Og sånn fortsetter det, dag for dag. Hvilken dag de reiser, hvor langt de har reist. Og etter hvert flere og flere opplysninger om de ulike stedene de besøker. Endepunktet på reisen er Roma, den evige stad. Der går de «berserk» i besøk i alle slags romerske ruiner og templer og det som står igjen på 1600-tallet. I tillegg til å skrive veldig pent så prøver han å gjengi dette i tegninger. Her ser vi en av de romerske triumfbuene. Et annet sideoppslag som er fra Palatinerhøyden. Et tredjeviser Ciceros hus. Som vi ser, her er mange, fine, småakvareller som han har laget fra turen. Dette gjøres gjennom hele turen. I tillegg til at det er et veldig vakkert manuskript så er det også et veldig dramatisk manuskript. Og det er mange morsomme små detaljer. Morsomme, sett fra vår tid. Blant annet besøker de byen Fulda. Der syns de at damene er så stygge. Han forteller om kvinnene io Fulda: Jeg tror Venus må ha vendt ryggen til dette steds fruentimmere, da de er meget heslige at skue på. Så det er jo ganske friske ord. Andre ting også, er ganske spennende. Det skjer jo også under reisen at de kommer opp i dramatiske episoder. Blant annet i Italia, så legger de seg inn på et vertshus. De synes vertshusholderen er kanskje litt vel interessert i hva de har av penger, hvor de kommer fra osv. De føler at noe er galt. Om natten barrikaderer de dørene og står klare med geværer. Og ganske riktig: Om natten kommer verten med sine venner og skal rane de. De klarer å holde stand gjennom natten og kommer seg unna dagen etterpå. Ganske spennende og dramatisk reiseskildring fra de såkalt gode gamle dager. De kommer til Roma. Og reiser hjem igjen fra Roma, en lang reise gjennom Europa. Den andre delen av dette dokumentet finnes i Universitetsbiblioteket i Trondheim, Gunnerusbiblioteket. Men vi er veldig glad for å ha akkurat dette. Vi syns det er et usedvanlig vakkert manus som beriker samlingene våre.


Publisert

i

av