Dette er min favoritt t-skjorte akkurat nå. Og den har jeg laget helt selv, i min egen nettbutikk, brgsnr.no. Men hva betyr det å belite seg?
Jeg husker godt at vi brukte uttrykket i barnelek, når vi lekte tikken (det som andre kaller «sisten»). Hvis jeg var ani deg (bergensk for å være borti eller berøre) og ropte «du har’an!» så kunne du prøvde å fjuge (jukse) ved å si at jeg ikke var det. Da var det på sin plass å rope «belit deg!». Det handler ikke bare om å gi seg, gi etter eller bøye seg for flertallet – det handler om å følge spillereglene.
Sånn sett burde vi bruke uttrykket mer som voksne også. Det handler om å ta ansvar og ikke lure seg unna. «Eg belitar meg.»
For noen år siden ble «å belite seg» kåret til verdens mest bergenske uttrykk i Bergens Tidende. Det vant soleklart foran «tjommi» som var en god nummer to.
Det som gjør «belite seg» så bergensk er kombinasjonen av tysk og strilemål. Når strilen stod på torget og solgte fisk, kunne han bekrefte at fisken var fersk ved å si at «det kan du lita på.» Men for bybergenseren var det ikke fint nok. Derfor la vi på den tyske be-forstavelsen. Etter hvert fikk ordet sin særegne mening, og det er nok derfor vi er så glad i det.
«Va du ani? Belit deg!»